Sugen på att gå ut och vandra med din hund? Vi har samlat de bästa tipsen!
Börja med att gå kortare vandringsleder först, så att ni vänjer er sakta men säkert. Mindre dagsutflykter är toppen och det finns massor av vackra leder att gå i vårt avlånga land.
Hur långt bör vi vandra?
Terrängpromenader är mer krävande för både dig och hunden än en vanlig stadspromenad. Tänk på att det förmodligen går lite långsammare att ta sig fram än vanligt.
- 5-15 km brukar vara lagom för en dagstur
- Ta hänsyn till din hunds ålder och skick när du väljer rutt
- En tur på 10 km i krävande terräng med pauser tar ungefär en halv dag
- Kom ihåg att dricka vatten, beundra naturen och vila emellanåt
Packa picknick
Alla behöver energipåfyllning. Både människor och hundar. Är ni inte borta hela dagen kan det räcka med energirikt snacks till hunden. Och viktigast av allt: vatten! Ta alltid med vatten till både dig och hunden, man vet aldrig om det finns att tillgå på vägen.
Håll värmen
När temperaturen börjar krypa under 10 grader, eller när det blåser ordentligt är det inte bara smart, utan nödvändigt, att packa varma kläder till både dig och hunden. Ta även med sittunderlag så att ni håller er varma om baken när ni stannar för paus.
Vett och etikett längs vägen
Det finns ofta skärmskydd och stugor längs vandringsleder, där det passar bra att ta rast. De flesta vandrare accepterar husdjur, men kom ihåg att vissa är rädda eller kanske allergiska. Visa hänsyn och flytta dig om du behöver.
Risker i naturen
För det mesta är det lugnt och fridfullt i vår svenska natur. Men det är alltid bra att vara förberedd om olyckan skulle vara framme.
- Här kan du läsa om hur du ska agera om hunden får värmeslag eller blir biten av orm eller insekt.
- Ha närmaste jour-veterinärs nummer till hands.
- Ha hunden i koppel om den har för vana att springa ifrån dig.
Naturreservat och nationalparker – koppel eller inte?
I vissa nationalparker gäller absolut kopplingstvång, i andra nationalparker är det helt förbjudet att ha hund. Hos Naturvårdsverket kan du läsa vad som gäller dit du tänkt åka. I de flesta naturreservat gäller kopplingstvång, oftast sitter en informationsskylt vid entrén som talar om vad som gäller. Vill du ha koll innan du åker? Hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun.