Ta hand om din senior

Ditt husdjur anses vara senior redan vid omkring sju års ålder. Precis som människan får både hundar och katter olika typer av ålderstecken. Vissa börjar höra och se sämre, vissa blir stela i kroppen och trötta medan en del till och med blir gråa om nosen.

Med enkla medel kan du underlätta livet för din åldrande kamrat. Att byta mat, göra det lättare att hoppa upp i bilen eller soffan och kosttillskott är små knep som höjer livskvaliteten hos en senior. Och kärlek förstås, det går att leva länge på!


Nedsatt syn

Både hundar och katter kan börja se sämre när de blir äldre. De allra flesta klarar sig bra trots nedsatt syn men det kan vara bra att anpassa lite hemma. Möblera inte om så ofta, hundar och katter med synnedsättning lär sig nämligen ganska snabbt hur det ska navigera omkring i huset med sina andra sinnen. Lägg även en speciell matta vid ytterdörren, då kan hunden eller katten känna var dörren är även fast den inte ser.

Om du märker att hunden eller katten har problem med ögonen kan det vara olika typer av starr. Sök hjälp hos veterinär då ögonsjukdomar snabbt blir allvarliga om de inte behandlas och kan dessutom göra ont för djuret.


Stela leder

Precis som hos åldrande människor kan hundar och katter få artros och stela leder. Många mår bättre av ett foder som är anpassat för stela leder och kan även gynnas av speciella tillskott med till exempel glukosamin i. Hunden kanske har svårt att gå så långa promenader som ni är vana vid, att springa upp och ner i trappor, hoppa upp i bilen eller att resa sig efter vila. Det finns mycket du kan göra för din åldrande hund och med hjälp av bland annat rehabilitering med vattentrask, laser och massage kan den stela hunden känna sig mycket piggare och fräschare.

Är din hund eller katt stelare än vanligt kan ni boka tid hos veterinären för en undersökning, då får ni reda på om djuret har ont och kanske behöver medicin.


Hormonella besvär

På ålderns höst är det vanligare att djur får hormonella besvär. Vissa organ producerar för mycket hormon, andra för lite. Framför allt många katter kan få problem med sköldkörteln som oftast visar sig som att katten går ner mycket i vikt fast den äter kopiösa mängder mat, den kan se lite tovig och blank ut i pälsen, jama mycket och vara allmänt orolig och kan till och med bli lite aggressiv. Hos veterinären kan ni göra en allmän klinisk undersökning och ta ett blodprov för att kolla sköldkörtelvärdet. Har katten för höga värden finns det flera olika sätt att behandla sjukdomen på.


Det är inte allt som syns utåt

En grå nos eller lite stel gång kan avslöja att ett djur börjar bli gammalt men vad som händer inuti är svårare att veta om man inte tar blodprov eller andra tester. Planera gärna in ett tillfälle per år för veterinären att göra en så kallad seniorundersökning på ditt djur. Veterinären gör då en allmän undersökning, böjer och klämmer lite extra på leder och rygg och tar även ett blodprov som bland annat talar om hur lever och njurar mår. Upptäcker man i tid att något organ börjar fungera sämre finns det en del saker man kan göra för att hålla problemet i schack.


Njut av din äldre vän

Tittar du också på din vän och minns det som igår hen var en liten busig valp eller kattunge? Tiden går fort och tyvärr får vi inte ha våra fyrbenta vänner för alltid så kom ihåg att njuta av din äldre vän. Njut av varma sensommarkvällar, kyliga höstproemander och ge dem all den kärlek de förtjänar!

 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på vettris.se